Warsiaskie specjały

Pyzy

Pyzy

3 kg ziemniaków obrać. 1 kg ugotować, rozgnieść i zostawić do ostygnięcia. Pozostałe 2 kg zetrzeć na najdrobniejszej tarce, odcedzić i wycisnąć w płóciennym woreczku niemal do sucha. Połączyć oba rodzaje ziemniaków dodając surowe jajo. Zagnieść starannie. Formować kulki o średnicy 1 cm w każdej robiąc dołek. Gotować we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną. Krasić […]

Rosół grzybowy

1 l bulionu warzywnego lub mięsnego gotować z dwoma garściami suszonych prawdziwków. Gotować na małym ogniu co najmniej godzinę. Grzyby drobno pokroić i zostawić w bulionie. Kaszy krakowskiej 4 spore łyżki gotować w pół litra wody stale mieszając. Musi mieć konsystencję grysiku. Wylać na płaski półmisek lub tacę. Po ostygnięciu pokroić w kostkę, włożyć na […]

Flaki po warszawsku z pulpetami

Flaki po warszawsku z pulpetami

Jeśli Warszawa ma swoje klasyczne dania, to na pewno, obok ozora, nerek, móżdżku na ich liście znajdą się flaki. Są jeszcze tacy, którzy pamiętają słynne flaki, podobnie jak pyzy, z Różyca.

Barbara Łopieńska w reportażu „Ulica Brzeska” z 1976 roku przywołuje tamte smaki:

„Kiedy Heniek został sierotą, sąsiadki gotowały w jego suterenie flaki na bazar. Maroniowa przywoziła z rzeźni dwieście kilo flaków z fekaliami, płukała w zlewie, ściągała błony i gotowała od osiemnastej do trzeciej rano na wolnym ogniu.

Śledzik w occie

Śledzik w occie

Składniki: 600g płatów śledziowych solonych, wymoczonych w wodzie z nadmiaru soli szklanka octu 2 szklanki wody 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarna czarnego pieprzu łyżka cukru 2 cebule Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 3 centymetrów. Wodę gotujemy z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Studzimy. Cebule kroimy w […]

Tradycyjne buraczki zasmażane

Tradycyjne buraczki zasmażane

Składniki: 5 buraków 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier Tradycyjne buraczki zasmażane – sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i, […]

Pańska skórka

Pańska skórka

Który warszawiak nie zna tego smaku ? Od zawsze gościł on przy warszawskich cmentarzach w święto zmarłych. Jako dziecko nigdy nie lubiliśmy wędrówek po cmentarzu w zimny listopadowy dzień, ale smak pańskiej skórki rekompensował wszystkie niewygody. Składniki: 2 białka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1 łyżka soku malinowego lub czerwony barwnik